TY - JOUR T1 - Factors Affecting the Instability Index in Tehran Stock Exchange TT - عوامل موثر بر شاخص بی‌ثباتی در بورس اوراق بهادار تهران JF - imps JO - imps VL - 26 IS - 3 UR - http://jpbud.ir/article-1-2029-fa.html Y1 - 2021 SP - 131 EP - 154 KW - Instability KW - Food Products Industry KW - Beverage Industry KW - Tehran Stock Exchange KW - GARCH Models. N2 - همواره صنعت محصولات غذایی و آشامیدنی یکی از صنایع مورد اقبال سرمایه‌گذاران و فعالان بازار بورس ایران بوده است. در پژوهش حاضر، با استفاده از روش‌های تلاطم شرطی، به بررسی و ارائه الگوی عوامل موثر بر شاخص بی‌ثباتی در بورس اوراق بهادار تهران در بخش صنعت محصولات غذایی و آشامیدنی پرداخته می‌شود. بدین منظور، از داده‌های ماهانه فروردین 1388 تا فروردین 1399 استفاده می‌شود. بر اساس نتایج پژوهش، تلاطم‌ها می‌توانند توسط عواملی نظیر مناقشات سیاسی و مشکلات بین‌المللی ایران ایجاد شوند و توسط اثرات بازارهای موازی نظیر نفت، طلا و ارز، و همچنین تورم و حجم نقدینگی تقویت یا تضعیف گردند. بر اساس نتایج رگرسیونی نیز عوامل خارج از بورس اوراق بهادار به دلیل عدم توسعه‌یافتگی آن در ایران اثر بیش‏تری از عوامل درون ‏شرکتی در تلاطم و بی‌ثباتی سهام صنعت محصولات غذایی و آشامیدنی (به‏ جز قند و شکر) دارند. از این‌رو، از نقطه‌نظر تجزیه‏ و تحلیل‌های انجام ‏شده، مهم‌ترین عوامل ایجادکنندۀ تلاطم‌های بورس اوراق بهادار ناشی از تورم، نرخ ارز، حجم نقدینگی، قیمت نفت، قیمت طلا، و اخبار سیاسی است. پژوهش حاضر دارای پیشنهادهای پژوهشی و اجرایی در زمینۀ‌ مدیریت بی‌ثباتی‌ بازار سرمایه است. M3 10.52547/jpbud.26.3.131 ER -