Dargahi H, Beiranvand A. (2018). Examining the Relationship between Social Damages and Iran’s Economic Growth with an Emphasis on Human Capital in an Endogenous Growth Model: DSGE Approach.
JEPR.
23(3), 59-100.
URL:
http://jpbud.ir/article-1-1787-fa.html
درگاهی حسن، بیرانوند امین. بررسی رابطه آسیبهای اجتماعی و رشد اقتصادی ایران با تاکید بر سرمایه انسانی در الگوی رشد درونزا: رویکرد DSGE فصلنامه پژوهشنامه اقتصاد و برنامه ریزی 1397; 23 (3) :100-59
URL: http://jpbud.ir/article-1-1787-fa.html
1- دانشگاه شهید بهشتی ، h-dargahi@sbu.ac.ir
2- دانشگاه شهید بهشتی
چکیده: (7120 مشاهده)
بیشتر پژوهش های نظریه رشد درونزا با تاکید بر سرمایه انسانی، بر نقش دانش و آموزش تاکید می کنند و کمتر به موضوع اثرگذاری آسیبهای اجتماعی بر رشد اقتصادی می پردازند. در حالی که، گسترش آسیبهای اجتماعی مانند تضعیف استحکام بنیان خانواده به وسیلۀ طلاق و افزایش جرم و اعتیاد در جامعه، از مسیر کاهش سرمایه انسانی و بهرهوری میتواند رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، عوامل اقتصادی علت بخشی از گسترش ناهنجاریهای اجتماعی هستند. پژوهش حاضر تلاش می کند که با ارائه یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزینهای جدید، با تاکید بر نقش سرمایه انسانی، و با استفاده از دادههای تعدیل فصلی شده در دوره زمانی 1370 تا 1393، وجود رابطه متقابل بین اقتصاد کلان و آسیبهای اجتماعی را در اقتصاد ایران نشان دهد. بدین منظور، یک شاخص ترکیبی آسیبهای اجتماعی، بر اساس نرخهای طلاق، اعتیاد، و جرم مورد تصریح قرار گرفت. از یکسو، شاخص اشارهشده بر رشد اقتصادی اثر میگذارد و از سوی دیگر، از شرایط اقتصاد کلان تاثیر میپذیرد. نتایج نشان میدهد که تکانههای منفی سمت عرضه اقتصاد با افزایش فقر، بیکاری، و تورم به گسترش آسیبهای اجتماعی چون طلاق، اعتیاد، و جرم منجر میشود. همچنین، افزایش آسیب های اجتماعی با کاهش دادن سرمایه انسانی و بهرهوری، رشد اقتصادی را میکاهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
اقتصاد کلان دریافت: 1398/3/18 | پذیرش: 1398/8/13 | انتشار الکترونیک: 1398/11/14