Ohadi N, Shahraki J, Pahlavani M, Mardani Najafabadi M. (2018). Energy-Environmental Efficiency and Effective Factors in Oil-Rich Countries.
JEPR.
23(1), 79-96.
URL:
http://jpbud.ir/article-1-1685-fa.html
اوحدی نسرین، شهرکی جواد، پهلوانی مصیب، مردانی نجفآبادی مصطفی. محاسبه زیست کارایی انرژی و بررسی عوامل موثر بر آن در کشورهای نفت خیز فصلنامه پژوهشنامه اقتصاد و برنامه ریزی 1397; 23 (1) :96-79
URL: http://jpbud.ir/article-1-1685-fa.html
1- دانشگاه سیستان و بلوچستان
2- دانشگاه سیستان و بلوچستان ، pahlavani@eco.usb.ac.ir
3- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده: (4160 مشاهده)
امروزه، هدف اصلی بسیاری از سیاستهای اقتصادی دولتها، رشد اقتصادی است که به طور معمول به ایجاد زیانهای زیست محیطی منجر میشود. رشد و توسعه اقتصادی نیازمند استفاده از انرژی به عنوان یکی از مهمترین نهادههای تولید است و عدم دسترسی به انرژی مقرون به صرفه و قابل اعتماد، عامل ایجاد عقب ماندگیهای اقتصادی و اجتماعی در بسیاری از نقاط جهان شده است. هدف این پژوهش، اندازهگیری زیست کارایی انرژی در ایران و کشورهای نفتی با استفاده از روش تحلیل پوششی دادههای دارای خروجی نامطلوب و بررسی عوامل موثر بر زیست کارایی انرژی با استفاده از روش پانل توبیت است. نتایج پژوهش نشان می دهند که کشور ایران با دارا بودن میانگین زیست کارایی انرژی برابر با 50 و 54 به ترتیب در حالت بازدهی ثابت و متغیر به مقیاس، از کمترین میزان زیست کارایی انرژی نسبت به سایر کشورهای نفتی مورد نظر برخوردار است. همچنین، بین استفاده از سوختهای فسیلی و میزان جمعیت با زیست کارایی انرژی رابطه منفی و معناداری وجود دارد، در حالی که بین درجه باز بودن تجاری با زیست کارایی انرژی رابطه مثبت و معناداری دیده می شود. در این پژوهش، راهکارها و توصیههای پژوهشی و اجرایی جهت بهبود و میزان ارتقای کارایی زیست محیطی پیشنهاد می شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1397/7/20 | پذیرش: 1397/10/13 | انتشار الکترونیک: 1398/5/19